Yargıdaki kriz piyasaları alt üst etti

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki kriz ile piyasalar hareketlendi. Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki notu düşerken, Dolar ve Euro tarihi zirveyi gördü

Yargıtay'ın Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından yargıya güven bir kere daha sarsıldı. Analistler, yargıdaki kriz ile oluşturulmaya çalışılan uluslararası yatırımcı güveninin de yara aldığı görüşünde.

Yargıdaki krizin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın uluslararası yatırımcı toplantıları düzenleyerek fon sağlamaya çalıştığı bir dönemde yaşanması ise bu kaygıyı tetikleyen unsurlardan biri haline geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bugün Türkiye Barolar Birliği'nce düzenlenecek ve Anayasa Mahkemesi önünden başlayacak Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü'ne katılacak. 

Yargıdaki kriz piyasaları da etkiledi. TÜİK, bugün Eylül ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre Eylül’de işsizlik 0,1 puan azalarak yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı eylül ayında bir önceki aya göre 46 bin kişi azalarak 3 milyon 168 bin kişi oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, dünkü açıklamalarıyla faizlerin zirveye görmüş olabileceği beklentilerini zayıflatırken küresel piyasalarda yükselen tahvil getirileri yatırımcı iştahı üzerinde baskı oluşturdu.

Powell ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri dün yaptıkları açıklamalarda faizlerin enflasyon ile mücadeleyi sonlandırmaya yetecek kadar yüksek olup olmadığından hâlâ emin olmadıklarını belirtti.

FAİZ ARTIŞLARI SERBESTLEŞMEYE GÖTÜRÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan verilere göre bankanın toplam rezervleri geçen hafta itibarıyla 128.42 milyar dolara yükseldi. Seçim öncesine göre rezervlerde yüzde 30 üzeri artış yaşanırken bu tutar da yaklaşık 30 milyar dolara tekabül ediyor.

Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği ihaleler tahvil bono piyasasının kamu kontrolünden yeniden serbest piyasaya doğru ilerlediğini gösterdi. İhalelerden 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri, bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla gerilediği tek haneli seviyelerden yüzde 42.18'e kadar yükseldi.

Mayıs ayında gerçekleşen iki seçim arasında yabancı payındaki rekor düşüşe rağmen TCMB regülasyonlarıyla yüzde 8.6 civarına kadar gerileyen bileşik getiri aradan geçen yaklaşık altı ayda 33 puandan fazla yükselmiş oldu. TCMB'nin geçen ay bankalara tahvil yükümlülüğü getiren regülasyonların önemli bölümünü kaldırması ve faiz artışları TL cinsi bono piyasasını yeniden serbestleşmeye doğru götürüyor.

TL, DOLAR KARŞISINDA 9 AYDA YÜZDE 34.4 DEĞER KAYBETTİ

Türkiye'nin kredi iflas takası priminde (CDS) jeopolitik endişlelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş geçen hafta son buldu. 5 yıllık CDS dün günü 374/380 baz puandan tamamladı.

Dolar TL bu sabah kur güne 28.73 zirvesinden başladı. TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34.4 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 27.4 seviyesinde gerçekleşti.

Euro ise dünden sonra bu sabah ilk kez 31.03'ü görerek zirve tazeledi. Saat 09.15'de sınırlı düşüşle 30.47 bandında işlem görüyor.

Merkez Bankası ise sadeleşme adımlarına devam ediyor. TCMB bu hafta şirketlerin kredi bakiyesine göre döviz pozisyonlarını bildirim yükümlülüğüne ilişkin sınır ve kapsamı değiştirdi. Resmi gazete ve TCMB'nin basın duyurusuna göre 10 milyon lira üzeri kredisi bulunan firmaların özet döviz pozisyon raporlaması uygulamasına son verildi. TCMB'nin sadeleşme adımlarına devam etmesi bekleniyor.