MERAM Belediyesi Konya’ya öylesine bir kültürel varlık kazandırdı ki, belki de bugüne kadar yaptığı hizmetlerin en anlamlısı olarak tarihe geçecek.
Meram bir sevdadır. Meram bir kültürdür. “Meram” demek “Konya” demektir. Meram’ın meramını ancak bir Konyalı bilir.
Tarih boyunca suyu, havası ve bağları ile seyahatnamelere, dîvânlara konu olmuş, şairlere ilham vermiş, adına şarkılar bestelenmiş, türküler söylenmiş olan Meram’ın Konya ve Konyalılar için önemi büyük.
Eskiden Türbe önünde (Mevlana civarı) evi, Meram’da bağı ve bağda da bir yazlık evi olmayanın Konyalı sayılmadığı bir dönem vardı.
Günümüzde bu Meram bağları maalesef betona mahkum olup yok olup gitti. Bizde o eski Meram’ın muhteşem bağlarının ancak hayalini kuruyoruz, anlatılanları dinliyoruz.
Kendisi de bir Meramlı olan Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram’a olan sevdası ile geçtiğimiz yıllarda örnek bir Meram bağı kurdu. İçerisine bine yakın çeşitli cinste üzüm asmaları ve meyve fidanları dikildi. Buradaki bir kaç asırlık pelit ağaçları can buldu, Meram’ın sembolü olan sincaplar, bu ağaçlarda eskiden olduğu gibi yeniden yerlerini aldılar. Birkaç yıldır da bu bu örnek Maram Bağı’nda yetişen üzümlerden pekmez bile kaynatılıyor artık. Yani örnek te olsa Meram’da eski bir gelenek yaşatılır oldu.
Meram Belediyesi en son hayata geçirdiği "Meram Şehir ve Yaşam Kültür Müzesi" ile şimdi Meram’daki eski yaşamdan kesitleri sunuyor. Bu müze öyle sıradan bir müze değil. Burası Konya’yı, Konyalıyı en iyi anlatan, hayatın gerçeğin ta kendisi.
Bu Meram Şehir ve Yaşam Kültür Müzesi’ne sahip çıkmalıyız ve desteklemeliyiz. Çünkü burası Konya’nın eskiyi yansıtan aynası olacaktır.
Bende şahsen eski Konya tarihini ve kültürünü yaşatmak adına bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Geçmiş yıllarda, Ata yadigarı 90 kusür yıllık tarihi eski bir Konya evini 7 yılı aşkın sürede tüm imkanlarımı zorlayarak ayağa kaldırdım ve hala da eksiklikleri ile uğraşıyorum. Yani tarihi yaşatmanın ve onu yeniden hayata kazandırmanın ne kadar zor olduğunu çok çok iyi bilirim.
Bunun içindir ki doğma, büyüme bir Meramlı olarak bu müzeye elimden geldiğince katkı vereceğim. Bende de küçük çapta da olsa eski dair bir şeylerin koleksiyonunu yapıyorum. Elimde bir den fazla olanları bu müzeye hediye edeceğim.
Sizlerde kumaştan ahşaba, demirden bakıra, camdan porselene kadar ne kadar fazla elinizde eskiye dair bir şeyler varsa getirin belediyenin müzesine bağışlayın. Müzenin envanterine adınızla kayda geçsin. Yarın ölüp gittiğinizde bunlar hurdacıya ya da çöpe gitmesin.
Ayrıca bu müzeyi de mutlaka gezin. Gezin ki, o anlatılanlardan dinlediğiniz o eski Konya’nın yaşantısını gözlerinizle görün. Bir süre ücretsiz. Sonrada giriş ücreti 1 paket sigara parası kadar.
Zaman zaman eleştirsek te, iyi bir şeyler yaptıklarında da alkışlamasını ve takdir etmesini de gayet iyi biliriz.
Meram Şehir ve Yaşam Kültür Müzesi’ni Konya’ya kazandıran Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş şahsında emeği geçenleri kutlar, onlara candan teşekkür ederim..