Kırk yılı aşan bir dostluğumuz vardır Kemal Soylu ile…
Genç yıllarımızdı; o haber peşinde, yazılamayanı yazmanın peşinde koşarken, bendeniz de şehirde yayımlanan gazetelerde ama illaki Yeni Meram’da şiirlerimi, Konya türküleri ve özellikle Konya oturakları hakkındaki araştırmalarımı yayımlatmanın peşindeydim.
O yıllarda şehirde yayımlanan gazetelerin belgesel niteliği vardı; araştırmalar, incelemeler yayımlanır, sanat-edebiyat sayfaları hazırlanırdı ve şiir köşelerinden asla vazgeçilmezdi.
Geçtiğimiz yıllarda, Sabri Altun abimizin Anadolu Manşet gazetesinde profesyonel olarak çalışma imkânı buldum ve orada geçmişin heyecanlarıyla dolu olarak şiir köşesi açtım; ancak koca bir hüsran yaşadım, çünkü bir, iki şiirden fazlası gelmemişti ve bendeniz üzülerek köşeyi kapatmıştım.
Derviş Ozan olarak şiirler söylediğim yıllardı…
Hatırladığım kadarıyla "Sefil Turgut" mahlasıyla yazan bir arkadaşımız vardı çok beğenirdim, terziydi şimdi nerededir bilmem. Fethi Kadıoğlu vardı rahmetli oldu, çok güçlü bir söyleyişi vardı sonra Nesrin Erkan vardı duygusal şiirlerini okurduk, Hidayet Çakır, Abidin Küçükavcılar, Duran Çölcü vardı yine aynı köşede ve tabii ki Koray Ekener vardı, çilesini mısralara döken…
Şiirlerimizi peş peşe yayımlatmanın sevincini yaşardık. Köşeyi yöneten Recep Hüner’di sonra radyocu oldu, şimdi nerededir bilmiyorum. Biraz daha eskilere gidersek Ümit Necati Pancı vardı, çok tanınmayan ve çok erken yaşta kaybettiğimiz, çok güçlü söyleyişi vardı, şehir için büyük kayıptı…
Kendi adıma konuşursam çok şey öğrendim ve Yeni Meram, Yeni Konya, Konya Postası, Anadolu Manşet, Yeni Gazete… Kendimi yazarak geliştirdiğim ve öğrendiğim okullarım oldular ama Yeni Meram ile Anadolu Manşet’in yeri bende çok farklıdır.
Böylesine sanat ve kültür dolu bir ortamda buluşmuştuk Kemal Soylu ile…
Kemal, şehirde modern anlamda ilk haber dergisini çıkaran insandı, “Flash” ismiyle yayımladığı dergi uzun yıllar gerçek haberciliğin adresi olmuştu. Şehirde sanırım ilk spor dergisini de o yayın hayatına kazandırmıştı. “Konyasport” ismiyle yayımlanan dergi, Konya spor camiasının vazgeçilmezi olmuştu.
“Konya Olay” ismiyle haftalık gazete çıkardı ki gerçekten olay haberlerle gündem belirliyordu, şimdi sadece sanal ortamda yayımlanıyor. Ayrıca yine aynı isimle TV yayınlarını da sürdürüyor.
Yani kısaca arkadaşım Kemal, şehirde “gerçekten gazeteci” diyebileceğim insanların başında gelir. Cesurdur; korkmadan yazar, yayımlar ve bu yüzden de mahkemeden mahkemeye koşar…
İnandığından da asla geri atmaz, tuttuğunu koparır. Kimseye de eyvallahı yoktur, bu yönüyle de genç gazetecilere daima örnektir. Yandaşlık, yalakalık onun lügatinde asla yer bulmamıştır.
Geçenlerde ziyaretine gittim. Ninesinden kalan konağı restore ettirip şehir kültürüne armağan etmiş. Fatma Sultan Konağı gerçekten çok hoş ve tipik bir Konya evi…
Fatma Sultan Konağı’nı görünce doğup büyüdüğümüz evler geldi aklıma ve ister istemez gözlerimiz maziye kayıverdi. Uzun bir sohbetin ardından günün anısına söylediğim şiiri Kemal’e takdim ettim; çok sevindi, çok duygulandı.
Bizim gönlümüzden, şiirimizden başka verebileceğimiz bir şey yok; gelecek kuşaklara sesimiz kalacak yadigâr, bir de Konya’nın, Konyalının dünyası…
FATMA SULTAN KONAĞI
Unutulmaz bir gün geçti
Fatma Sultan Konağı'nda
Dost elinden rüzgâr esti
Fatma Sultan Konağı'nda
Cennet gibi bahçesi var
Görenlere şifa sunar
Kemal Soylu can dost arar
Fatma Sultan Konağı'nda
Yedik içtik sohbet ettik
Güzelliğe hayret ettik
Tekrarına niyet ettik
Fatma Sultan Konağı'nda
Kültürüme merkez olsun
Yarınlara giden yolsun
Kalbimize sevinç dolsun
Fatma Sultan Konağı'nda
Kim karada kim aktadır
İnsanlık bir tuzaktadır
Sanma cennet uzaktadır
Fatma Sultan Konağı'nda
Her köşede bir tarih var
Kemal burda ömrün uzar
Sesim kalsın bir yadigâr
Fatma Sultan Konağı'nda
TAHİR SAKMAN